
Wspierają "swoich", odrzucają obcych
14 listopada 2008, 00:18Zaledwie jeden gen wystarcza, by drożdże zamieniły się z organizmów samolubnych w altruistyczne. Co więcej, współpracujące ze sobą komórki eliminują ze swoich grup "oszustów", skazując ich na samotność i większe ryzyko śmierci.
Gen wyciszony drogą doustną
30 kwietnia 2009, 05:00Naukowcom z Uniwersytetu Massachusetts udało się wyciszyć ekspresję genu za pomocą krótkich cząsteczek RNA, zwanych krótkimi interferującymi RNA, podanych drogą doustną. To przełom w badaniach nad tą obiecującą techniką regulacji aktywności genów.

Weekend zawsze szczęśliwszy
13 stycznia 2010, 09:39Przedstawiciele wszystkich zawodów, od budowlańców po prawników, mają lepszy nastrój, rzadziej odczuwają ból i są bardziej witalni od piątku wieczorem do niedzieli po południu. Efekt weekendu jest w dużej mierze związany z wolnością wyboru zajęcia i możliwością spędzenia czasu z bliskimi osobami. Takie właśnie wnioski wypływają z pierwszego badania dziennej zmienności nastroju u pracujących dorosłych (Journal of Social and Clinical Psychology).

Laboratorium medyczne w pudełku od zapałek
22 kwietnia 2010, 16:33Pełne medyczne laboratorium analityczne mieszczące się w kieszeni? Wizja science-fiction, ale wbrew pozorom całkiem realna: skonstruowano przełomowy system sterujący przepływem cieczy w miniaturowym zintegrowanym układzie.

Farba na tysiąclecia
31 lipca 2010, 15:36Przy całej naszej rozwiniętej technologii wiele możemy się nauczyć, podglądając dawne technologie. Na przykład: współczesne farby nie mogą się równać z błękitnym barwnikiem Majów, który nie blaknie przez tysiąclecia. Jaki oni to robili?
-c88fa7463a002c256ee2a3b3cb633eda.jpg)
Banki krwi pod kontrolą czujników
23 grudnia 2010, 08:16Krew ratuje życie - ale zwykle nie ma jej zbyt wiele: jest więcej potrzebujących, niż dawców. Dlatego tak ważne jest, żeby zapasy w bankach krwi nie marnowały się wskutek niewłaściwego przechowywania. Pomoże w tym zaawansowany czujnik Siemensa.

Nawyk znieczula na zły smak
5 września 2011, 11:09Psycholodzy wzięli pod lupę nawykowe jedzenie i stwierdzili, że gdy mózg skojarzy jedzenie danego produktu, np. chipsów, z jakimś otoczeniem, np. kinem lub kanapą przed telewizorem, będzie podtrzymywać jedzenie tak długo, jak działają określone bodźce. Nieważne przy tym, czy produkt jest świeży i smaczny, czy kompletnie pozbawiony smaku. I tak zostanie zjedzony…

Neutrino, prędkość światła i możliwe błędy
23 lutego 2012, 09:51Zidentyfikowano błędy, które mogły wpłynąć na niedokładność pomiaru podczas eksperymentów, w wyniku których ogłoszono, że neutrino może poruszać się szybciej niż światło.

Jak wygląda cierpliwość na ukończeniu?
19 czerwca 2012, 11:24Zdjęcia uzyskane na University of Iowa pokazują, jak wygląda mózg osoby, która straciła cierpliwość. Studium Williama Hedgcocka potwierdziło, że samokontrola jest skończoną właściwością, która wyczerpuje się podczas użytkowania. Uszczuplenie zasobów zmniejsza prawdopodobieństwo, że zachowamy spokój w kolejnej trudnej sytuacji.

Kopolimer blokowy udoskonali HDD
15 listopada 2012, 11:36Chemicy i inżynierowie z University of Texas w Austin wiedzą, w jaki sposób można pięciokrotnie zwiększyć pojemność współczesnych dysków twardych